Stenarna i Svarte

June 5, 2015

På den skånska sydkusten, strax väster om Ystad, finns den lilla byn Svarte med knappt 1000 invånare.  

 

Det är ett gammalt fiskeläge mellan två åar som rinner ut i Östersjön: Svartån och Charlottenlundsån.  Jorden i Svartån är svart mossjord som gör att vattnet ser svart ut, därav namnet Svarte.


Varför ska man åka till Svarte? Jo, det finns flera anledningar!

 

 

Gammal fornlämning, Disas Ting.  Precis intill cykelvägen ligger en ganska stor sten. 

 

 

Tittar man söderut finns det flera stora stenar. 

 

 
Inte lika stora som Ales Stenar, men ändå en spännande fornlämning på 36x16 meter, med härlig utsikt. Ingen vet med säkerhet varför dessa stenar finns här. 

 

 
En tolkning är att stenarna är en grav från yngre stenåldern (3300 f Kr), en så kallad långdös. 1920 gjordes en arkeologisk utgrävning som ledde till en annan tolkning, en grav från äldre järnåldern ca 500 f Kr - 400 e Kr. Man hittade ett lager med kullersten mellan stenarna och på kullerstenen fanns brända människoben utspridda. Några av stenarna är också eldpåverkade.

 

 

Fortsätter man över ängen mot vattnet kommer man till en underbar sandstrand med brygga och stora vackra stenar.

 

 

 

 

På stranden går det bra att inta medhavd matsäck. Här finns till och med bänkar och bord. Annars finns det två alternativ för mat i Svarte: Svarte Bageri (ekologiskt surdegsbageri) och Svarte Pizzeria.

 

Kör man bil utmed Kustvägen mellan Ystad och Trelleborg kör man automatiskt igenom Svarte. Men man kan också komma hit med tåg (Pågatågen) eller buss (linje 190). 

 

 

Cykelvägen går också rakt igenom Svarte, precis förbi både Disas Ting och bryggan!

 

 

 

 

Please reload

+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten