+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten

Fisk i Abbekås och sparris i Mossby

January 20, 2015

Hur var det i Abbekås hamn i slutet av 1800-talet? 

 

 

Enligt Björn Holm på Abbekås Hamnkrog som studerat hamndagboken var Abbekås en aktiv handelsort - soda, såpa, kol, ved, bräder, bark, salt, ättika och naturligtvis fisk såldes på pirarna och stenbryggan.

 

 

Där Abbekås Hotell och Hamnkrog ligger idag hade handelshuset Stålhammar &  Petterson i Ystad affär och hamnmagasin. Här handlades timmer, kol, ved, tjära, spannmål och sockerbetor, furubrädor, gulgrön trätjära, och bastrep.

 

 

Björn förklarar också varför vägen mellan hamnen och Kustvägen i Abbekås heter Kalmarvägen: "Många av varorna såldes och köptes i Kalmar – därav namnet på vägen mellan hamnen och kustvägen. "Va ska de häringa ta vägen då?" "Te Kalmar. Följ bara vägen där så kommer du rätt!".


Vid sekelskiftet drabbades Abbkås av en superstorm och extremt högt vatten. Hamnen blev så full av sand att de stora fartygen satt fast och handeln lades ner. Hamnmagasinet brann dessutom ner när det tog fyr i ett lager med hampa som skulle blivit rep.  


Det dröjde cirka 25 år innan hamnen byggdes om. Det var tack vare Gustaf Bong som Abbekås än en gång blomstrade. Han var född i Kristianstad och flyttade sedan till Ystad där han jobbade inom speceribranchen, först som anställd och 1890 med egen butik vid Stortorget.  Istället för att importera varor började han så smått att pröva på odling själv - bättre kvalitet och bättre priser. 


Gustaf Bong prövade det mesta - grönsaker, frukt, bär, fjäderfä, och fisk. Han hade egna odlingar och kontraktsodlingar med bönder. Konservburkarna tillverkades med egna maskiner. Utmed landsvägen mellan Skivarp och Ystad, omkring Mossby, hade han kilometerlånga sparrisodlingar. Sparrisen stortrivs i den sandiga jorden! Där Abbekås Golfklubb och Mossby Kaffestuga ligger idag hade Gustaf Bong 5000 fruktträd. 


I Abbekås byggde han upp en fiskfabrik - där hamnmagasinet låg tidigare. Det tillverkades både "Olivsill” och ”Östersjö sillfilet, rökt i olja”  enligt burkar som Abbekås Hamnkrog hittade vid renoveringen.  Under andra världskriget gick affärerna lysande och Gustaf Bong köpte upp mer mark i området.  I Abbekås såldes tonvis med torsk, flundra, sill och ål. 

 

 

1948 avled Gustaf och hans två söner tog över företaget. Hans söner var inte lika intresserade av konservindustrin utan sålde till Blå Band. Än idag kan man hitta Bongs köttsoppa i matbutiken, dock ingen sparris från Bong....


Fiskfabriken i Abbekås stod öde ett bra tag. Olika verksamheter har sedan bedrivits i Bongska huset, på hörnan mellan Kalmarvägen och Skepparevägen i Abbekås. Nu är det Lotta och och Björn som driver Abbekås Hotell och Hamnkrog.  

 

En kall och grå januaridag som det är idag är det kul att läsa lite om traktens historia och samtidigt drömma lite om våren som snart nalkas -  om bara ca 100 dagar börjar Lotta bjuda på sparris igen!

 

 

 

 

Please reload