Gås i Abbekås

October 29, 2014

 För länge sedan gick en dam med sina gäss vid Fiskarevägen i Abbekås. Två herrar gick förbi och den ene sade – ”det var en grann gås, vad heter den?”,  ”Joakim” svarade damen.  Det var Edvard Persson som hade frågat om gåsen.   Sedan blev det bekant musik: ”Det fanns en gås i Abbekås som hette Joakim”  

 

Idag finns det en metallgås i hamnen i Abbekås...

 

...men inga levande gäss, bara vildgäss som flyger förbi.

 

 

Nu är de flesta båtar i Abbekås hamn uppdragna för vintern, men Hamnkrogen har fortfarande öppet - både hotellet och restaurangen.  Finns det något bättre ställe att äta gås på än i Abbekås egentligen?

 

 


Lotta som driver Abbekås Hotell & Hamnkrog dukar upp till gåsmiddag redan på lördag, den 1 november. 

 

 

Här lagas allt från scratch på traditionellt vis. ”Härodlat” och ”närodlat” så långt som möjligt – gåsen kommer från Varmlösa och potatisen från Hörtegården till exempel. Hamnkrogens gåsamiddag är en meny med 5 rätter - Lotta berättar: 

  1. Svartsoppa med krås eller räksoppa – men även om du väljer räksoppa måste du smaka på svartsoppan, i liten äggkoppsportion  (och de flesta som kommer tillbaka året därpå väljer svartsoppan i stor portion!) Hamnkrogens svartsoppa är kokt på buljong från skrovet på gåsen, äpplen (helst ska det vara Belle de Boskoop äpplen enligt Lotta), mejram, kanel, ingefära, sherry och konjak och naturligtvis gåsblod. Men visste ni att det går bara ca 1 dl gåsblod på en 1 liter svartsoppa?

  2. Lutfiskpudding – för att bevara kulturarvet serverar Hamnkrogen lutfisk som man traditionellt sett åt vid gås för att underlätta matsmältningen

  3. Knaperstekt gås med alla tillbehör – potatis, brysselkål, rödkål, äpplen, katrinplommon, och så den goda såsen

  4. Risgrynsdröm med romkokta aprikoser- och russin

  5. Äppelkaka och äppelterrine

 

 

Fars dag är söndagen den 9 november och då kan man också boka in sig hos Lotta på hamnkrogen för gåsamiddag. Glöm bara inte att förboka - begränsat antal platser!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter:

Please reload

+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten