Flätade pilträd - Workshop hos Little Gardens

March 6, 2015

När videkissarna tittar fram på sälgen känner man att våren är på gång i Skåne!

 

 

Pil är ett träd med enorm växtkraft. Man kan klippa av en gren var som helst och antingen sätta den i vatten eller sticka ner den i jorden och den börjar troligen slå rot och växa. Denna växtkraft är något som Little Gardens i Katslösa använder när de skapar levande flätade pilträd. På båda sidor om familjen på bilden nedan kan man se den vackra siluetten av de flätade pilträden, eller skånska palmer som några kunder kallar dem för.  På sommaren kommer nya skott i trädets krona och de gröna bladen tittar fram. På Little Gardens facebook sida kan man se fler bilder på pilarna i sommarskrud.

 

 
På vintern när pilen inte har några blad står de flätade pilträden som vackra skulpturer i trädgården.

 

 

I den lilla byn Katslösa, ett par kilometer från E:65 mellan Malmö och Ystad, driver Leigh och Joakim ett trädgårdsföretag. I februari berättade vi om deras chili odling. En annan växt som de satsar på är pil. De har i flera år flätat pil, både levande och torkad. För några år sedan startade de sin egen pilodling.

 

 

I år är det första året som de kan skörda av sina egna pilodlingar för att tillverka flätade pilträd.  Det finns olika sorter – allt från grenar som lyser i guld i vårsolen till mörkt röda. Med tiden blir de äldre grenarna gråbruna, men de färska årsskotten växer fram med de härligt starka färgerna.

 

 

För att kunna fläta pil vill man helst ha långa raka grenar – sidoskotten klipps bort.

 

 

I år är det första året som Leigh erbjuder kurser i pilflätning

 

 

Kurserna hålls på gården i Katslösa under mars månad för träden ska helst flätas innan det är för många videkissar på grenarna. Det är få deltagare i varje kurs eftersom Leigh vill hinna med att hjälpa alla när det behövs. Man tillverkar först ett litet träd och lär sig grundtekniken. Sedan ger man sig på utmaningen med ett större träd – efter en fikapaus.

 

 

Träden varierar i färg och storlek. Även antalet grenar påverkar mönstret. Här ser man två olika varianter, ca 3 år gamla.

 

 

På kurserna flätar man ihop 24 grenar...

...det blir en del att hålla reda på!

 

 

När flätningen är klar klipper man av grenarna till samma höjd med en sekatör och knyter ihop ändarna.

 

 

Pilträden kan antingen planteras ut i trädgården eller i en stor kruka. Dock ska man tänka på storleken på krukan eftersom det är 24 grenar som alla vill rota sig...och suga upp vatten. Pil trivs där det finns gott om vatten och kan till och med växa i vattendrag. Man kan inte ge en pil för mycket vatten! 

 

Pilen trivs bra i båda skuggiga och soliga lägen, och de tål de skånska vindarna.  Dessa flätade pilträd är enkla att ta hand om. På våren kan man klippa ner kronan för att den inte ska bli för stor, men man bestämmer själv vilken form man vill ha på trädet.  Blad som kommer fram på den flätade stammen nyper man bort under växtsäsongen.

 

 

Om det kommer bladlöss rekommenderar Leigh att man blandar en lösning med 1 liter vatten, 1 matsked vegetabilisk olja och 1 matsked grönsåpa och sprayar på.  Har man otur kan man ibland hitta små gröna larver på bladen och då ska man genast plocka bort dem. 

 

 

Det finns ett fåtal platser kvar på kurserna i år och den som är intresserad kontaktar Leigh direkt via hemsidan.  Vill man hellre köpa färdiga träd kan man göra det när Little Gardens öppnar gårdsbutiken i maj.  Träden brukar ta slut ganska fort så om man vill ha en speciell storlek eller färg är det bäst att förbeställa innan jul inför kommande år.

 

 

 

 

Etiketter:

Please reload

+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten