Gula rapsfält på Sydkusten

May 15, 2015

  

Nu lyser de gula rapsfälten som gulast på Sydkusten! Det är en fin upplevelse att köra runt i det böljande landskapet och njuta av de vackert gula fälten mot den klara blå himlen och havet. 

 

Rapsen har också en mycket speciell lukt när den står i blom. Har du prövat att promenera intill ett rapsfält? Mellan Ystad och Abbekås kan man nu cykla eller promenera förbi rapsfält, precis intill cykelvägen.

 

 

När man kör eller cyklar på Sydkusten tror man att raps är en av de viktigaste grödorna, men så är inte fallet. Bara 3% av Sveriges jordbruksareal används till rapsodling. Men hälften av all raps som odlas i Sverige odlas i Skåne, och det förklarar varför det är så gult nu. Vanligaste grödan i Sverige är vall/grönfoder och nummer två är spannmål. Sockerbetor som man också ser mycket av på Sydkusten utgör bara ca 1 % av arealen. 

 

Källa: http://www.jordbruksverket.se/


Även om raps- och rybsodlingen ökat de senaste 10 åren så är den ganska låg historiskt sett. På 80-talet användes nästan dubbelt så många hektar till raps- och rybsodling jämfört med idag, enligt Jordbruksverkets statistik.

 

Källa: http://www.jordbruksverket.se/

 

Det finns både höstraps och vårraps. Höstrapsen sås på hösten medan vårrapsen sås på våren.  Båda sorterna blommar i mitten av maj.  Höstrapsen innehåller mer olja och är den vanligaste sorten. Rapsen är nära släkt med kål och kålrot.  

 

 


Efter blomning utvecklas fröna och växten börjar torka. I juli/augusti är det dags för skörd. Sedan ska fröna torkas och rensas om de ska lagras innan de pressas till olja. 

 

 

De små svarta fröna innehåller ca 40-50% olja. Till 1 liter rapsolja går det åt cirka 3 kg frön. Rapsoljan kan användas som matolja eller bränsle. Restprodukterna från pressningen kan användas till djurfoder och bränsle. Kallpressad rapsolja pressas långsamt och mekaniskt ur fröna vid låg temperatur, max 35 grader.

 

 

 

Etiketter:

Please reload

+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten