+46 (0)411 53 34 96

© 2019  Sydkusten

Mellan soptipp och slott

October 10, 2016

Några kilometer norr om Ystad, inte så långt från Skåneleden mellan Ystad och Snogeholm, finns Bjersjöholms naturreservat. Det ligger mellan soptippen i Hedeskoga och Bergsjöholms slott, nära renässansborgen som vi skrev om för några veckor sedan. Gamla kartor visar att det funnits skog här i minst 400 år. Det är en ädellövskog med främst bok och ek, men innan almsjukan på 1980-90 talen fanns här också alm. Här finns 250 år gamla bokträd som är mer än 1 m i diameter!

 

 

Det är inte så lätt att hitta hit, dels för att vägen är avspärrad när grustaget är stängt, dels för att det knappt finns några skyltar. Ledtråd: leta efter den här skylten:

 

 

Följ vägen förbi den lilla sjön så hittar du snart naturreservatet.

 

 

Det finns staket runt om reservatet, men vid denna skylten går det att gå in. Det finns också stege över staketet lite längre upp på vägen.

 

 

 
Naturen är härligt vild! Man kliver igenom en djungel av högt gräs och nässlor för att hitta enormt stora träd, en del fallna jättar som blivit bostad till små kryp. Bjersjöholm naturreservat är rankat som nummer 9 på Länsstyrelsens lista över värdefulla områden i Skåne med rödlistade skogslevande arter - insekter, fåglar, mossor, lavar och svampar.

 

 

 

 

 

För den som vill ha en enklare promenad men ändå njuta av skogen är det bättre att hålla sig utanför staketet!

 

 

 

 

Please reload